Ιερώνυμος: Δίνει το καλό παράδειγμα και προτρέπει όλους να εμβολιαστούν

ieronimosB-livadeia

Ανακοίνωσε πως δεν θα παραστεί στις εκκλησιαστικές ενθρονίσεις των νέων Τιτουλάριων Μητροπολιτών, λόγω έξαρσης των κρουσμάτων – Εξηγεί παράλληλα ότι η Εκκλησία τοποθετείται ενάντια σε κάθε μορφή βίας
Το καλό παράδειγμα για τα μέτρα τήρησης της δημόσιας υγείας δίνει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος. Όπως ανακοίνωσε δεν θα παραστεί στις ενθρονίσεις νέων Τιτουλάριων Μητροπολιτών.

Με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, η Ιερά Σύνοδος, πέρα από τις γραπτές Εγκυκλίους και οδηγίες της, απευθύνει έκκληση σε όλους τους Κληρικούς της, καθώς και στον πιστό λαό, ώστε κατά την προσέλευσή τους στους Ιερούς Ναούς να τηρούν επακριβώς όλα τα μέτρα προστασίας για την εξάπλωση της νόσου του κορωνοϊού και προτρέπει πατρικά όλους για τον εμβολιασμό τους, σύμφωνα με τις υποδείξεις της ιατρικής κοινότητας, ελεύθερα και αβίαστα, ως ουσιαστικό μέτρο προστασίας κατά της πανδημίας.

Κατά την σημερινή συνεδρία της, η Δ.Ι.Σ. αρχικά ενέκρινε τα πρακτικά της χθεσινής συνεδρίας και στην συνέχεια ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών, ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων, Συνοδικών Επιτροπών και τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Στο διάλειμμα της συνεδρίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος υποδέχθηκε τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνο για την προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής κ. Μαργαρίτη Σχοινά. Κατά την συνάντηση αναφέρθηκαν στην πορεία της πανδημίας και την εξέλιξη του εμβολιασμού. Στην συνέχεια, μετά από πρόταση του Αρχιεπισκόπου ανυψώθηκαν σε Τιτουλαρίους Μητροπολίτες οι Βοηθοί παρά τη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, μέχρι πρότινος Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι, Νεοχωρίου κ. Παύλος και Θαυμακού κ. Ιάκωβος.

Ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε ότι δεν θα παραστεί στις εκκλησιαστικές ενθρονίσεις αυτών, δίδοντας το καλό παράδειγμα για την τήρηση των μέτρων κατά της εξαπλώσεως της πανδημίας του κορωνοϊού. Κατόπιν τούτου, με Συνοδική Απόφαση ορίσθηκαν οι Σεβασμιώτατοι Τοποτηρητές να εκπροσωπήσουν τον Μακαριώτατο Πρόεδρο κατά τις τελετές των ενθρονίσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με τάξη και απλότητα και με ακριβή τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων κατά της διασποράς της πανδημίας.

Μετά το πέρας της Συνεδρίας, ο κ. Ιερώνυμος απένειμε στον Θεολόγο-Συγγραφέα κ. Δημήτριο Μαυρόπουλο, τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου, της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατόπιν αποφάσεως της Δ.Ι.Σ.

Η Εκκλησία για τη βία

Με αφορμή την έξαρση της βίας σε πολλούς χώρους της κοινωνικής ζωής, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά την σημερινή συνεδρίασή γνωρίζει σε όλους τα εξής:

Το πρόβλημα της βίας ξεκινά από την πτώση. Είναι σύμπτωμα της μεταπτωτικής ανθρώπινης κατάστασης, το οποίο παρουσιάζεται όταν ο Αδάμ και η Εύα αλληλοκατηγορούνται, όταν καλούνται να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους. Για την θεολογία, η βία σχετίζεται με την άρνηση ανάληψης ευθύνης. Έκτοτε και μέχρι σήμερα η ανθρωπότητα πάσχει από επιμέρους φαινόμενα γυναικοκτονίας και ανδροκτονίας – εν τέλει, ανθρωποκτονίας.

Από την ορθόδοξη πλευρά, όμως, η Ενανθρώπηση του Κυρίου, ο Σταυρικός του θάνατος είναι η κάθετη άρνηση της λύσης της βίας διά της βίας. Όλη η ποιμαντική της Εκκλησίας στηρίζεται στα λόγια του Αποστόλου Παύλου «ουκ ένι άρσεν και θήλυ» (Γαλ 3:23). Αλλά επειδή η μεταμόρφωση του κόσμου είναι ένα εσχατολογικό γεγονός, πρέπει όλοι μας να συμβάλουμε στον περιορισμό και, ει δυνατόν, στην εξάλειψη τέτοιων φαινομένων, λειτουργώντας κυρίως προληπτικά. Και εδώ είναι πρώτιστα ευθύνη του Κράτους να χρησιμοποιήσει τα μέσα που έχει γι᾽ αυτόν τον σκοπό.

Η Εκκλησία, από την πλευρά της, θα ενεργήσει μέσω της ποιμαντικής Της ευθύνης στοχεύοντας ταυτόχρονα και προς την πρόληψη και εξάλειψη κάθε είδους εμφάνισης της βίας και εντός των κόλπων Της. Είμαστε βέβαιοι ότι και η έντιμη Πολιτεία εργάζεται και θα εργαστεί ακόμη περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση. Η Ιερά Σύνοδος, όμως, προτρέπει όσους υφίστανται την κάθε είδους βία, να ενημερώνουν την Πολιτεία, και το Κράτος να νομοθετήσει ένα πιο συγκεκριμένο πλαίσιο για την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων οργάνων του, προτού φθάσει το απευκταίο.

Σχετικά